vineri, 5 martie 2010

este poporul roman civilizat...?

astept parerile voastre la acest subiect

8 comentarii:

  1. Da, draga Florine, eu cred ca este civilizat din moment ce tace si inghite toate mizeriile ce ne inconjoara. Sa fie eleganta sau ignoranta?
    Stefan Panduru

    RăspundețiȘtergere
  2. poporul roman ca entitate NU este civilizat iar daca luam in considerare multimea indivizilor componenti cat si calitatea lor, poporul roman ca intreg nu este si nu va fi civilizat niciodata.

    (mizeria incepe de la chistocul pe care l-am aruncat pe jos azi cand am intrat la metrou.)

    RăspundețiȘtergere
  3. eu sincer sa fiu am o dilema.
    - daca ma uit la televizor, e clar ca nu suntem civilizati;
    - daca ma uit in jur pe strada, e clar ca nu suntem civilizati;
    - daca sunt in vizita la un prieten acasa; suntem civilizati.

    Probabil de aceea suntem in situatia actuala, ne este greu sa acceptam niste reguli de bun simt si sa le aplicam oriunde am fi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum pe bune, voi credeti ca civilizatia occidentala provine din interiorul individului? Acum, in zilele noastre poate ca asa este, insa nu uitati ca au fost invatati prin coercitie. Pot da infinite exemple. Uitati unul: In anul 2001 eram cu un oaspete neamt, oaspete al firmei la care lucram, in fata Ateneului Roman. Ala isi scoate ultima tigara din pachet, pachet pe care il ia si il arunca in plina strada. Eu iau pachetul, il pun la cos, dar nu ma pot abtine sa-l intreb pe ala de ce a facut asta pentru ca ii stiu niste oameni civilizati. Stiti ce mi-a raspuns? La noi, plateam o amenda de nu stiam cum ma cheama, la voi nu se intampla nimic daca fac asta. O sa spuneti ca era un mojic si ca nu era reprezentantul unui popor, insa va garantez ca era un om dintr-o "familie buna". Nu sunt adeptul dicataturii si nici al abuzurilor, insa trebuie sa existe o anumita "presiune" asupra individului pentru a face ceea ce este corect, nu ceea ce este comod pentru el intr-un moment anume. Cu timpul, nu va mai fi nevoie de presiune pentru ca va intra in obisnuinta (s-ar putea sa fie nevoie de generatii intregi). Atunci ne vom putea numi un popor civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  5. in nici un caz nu ma gindesc ca civilizatia isi are izvorul in lumea occidentala. insa ei sunt cei care au observat diferenta dintre nesimitire si bun simt si au adoptat cu buna stiinta bunul simt. asta nu inseamna ca rtomanul nu stie sau nu vede diferenta asta, insa la noi merge si asa. daca ii spui unui de pe strada sa fie civilizat, sare la tine cu injuraturi sau mai rau.
    Problema este ca bunul simt nu se vede numai in faptuil ca nu arunci hirtii pe jos pe strada, ci si in atitudinea pe care o ai , in modul in acer te imbraci, in modul in care vorbesti si multe altele. daca ne uitam la ce vedem la televizor (vip-uri de doi lei, emisiuni in care este promovata subcultura), daca ne uitam in jurul nostru pe strada ne putem da seama ca suntem departe totusi de civilizatie si bun simt. Bunul simt se mai poate traduce si in faptul ca te gindesti la cel de linga tine, sa nu faci ceva sa-i fie rau celuilalt.
    In fine exemplele poti mult prea multe

    RăspundețiȘtergere
  6. Florin, imi vorbesti de televizor... ai idee de faptul ca nici o emisiune nu este de "conceptie" romaneasca? Formatul este preluat tot de la strainii "civilizati". Crezi ca este promovata cultura pe PRO7? Aiurea. Si daca vorbim de cultura, ti se pare normal ce se intampla in scolile de azi? Cand erai admonestat de profesor nu inghetai (si iar este vorba de coercitia de care iti vorbeam mai devreme si de educatia de acasa)? Presupun ca nu te ridicai sa ii dai o pereche de palme! Ei bine asta se intampla acum!
    Uita-te ce se intampla acum in invatamant. Isi bat joc de profesori si avem pretentia ca oamenii aia sa ne educe copii. Pe de alta parte, ai vazut cate "experimente" s-au facut (vezi teze nationale, probe la care promovezi doar daca te prezinti, chiar daca nu stii nimic). Nimeni nu are nevoie de oameni educati. Trebuie sa fim niste boi care sa tragem la jug fara sa punem prea multe intrebari. Dar asta se rasfrange si in nivelul de civilizatie (ca sa ma tin de subiect).

    RăspundețiȘtergere
  7. ai perfecta dreptate. suntem masa de manevra si piata de desfacere. nu toate emisiunile de toata jena au format adus de afara.
    Insa tine de noi sa refuzam asemenea mizerii si tine de noi sa fim cu bun simt.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu asta sunt de acord:) Avem telecomanda la dispozitie:)

    RăspundețiȘtergere