sâmbătă, 25 iunie 2016

Arhitectul lui Dumnezeu



Antoni Placid Gaudí i Cornet s-a născut pe 25 iunie 1852 în Reus, Catalonia, într-o familie de fierari. Mai târziu avea să declare că a descoperit sensul spațiului în atelierul tatălui său, prin intermediul țevilor ondulate pe care acesta le manevra.
Născut la Riudoms, un sat situat la 4 kilometri de Reus, provincia Tarragona, Antonio Gaudi este al cincelea şi ultimul copil al lui Francesc Gaudí i Serra (arămar) şi al Antòniei Cornet i Bertran (provenind şi ea dintr-o familie de arămari). Această circumstanţă îi influenţează traiectoria profesională, după cum declară Gaudí însuşi la bătrâneţe. Arhitectul susţine că a descoperit sensul spaţiului în atelierul tatălui său, prin ţevile ondulate pe care le manevra părintele său.
Gaudí nu se bucura de o sănătate prea solidă. Încă din copilărie, fusese diagnosticat cu reumatism. Problemele de sănătate îl împiedicau să se joace cu alţi copii, însă îi prilejuiau numeroase plimbări, obicei pe care l-a păstrat până la sfârşitul vieţii sale. Această imobilitate la care era condamnat a fost cea care i-a oferit ocazia de a-si dezvolta simţul observaţiei şi de a descoperi, cu o mare fascinaţie, marele spectacol al naturii, principala sursă de inspiraţie pentru decoraţiunile tuturor operelor sale şi pentru soluţiile numeroaselor probleme apărute în proiecte.
Un alt aspect important al copilăriei sale, menţionat de numeroşi autori, este originea sa tarragoneză. Tenacitatea, caracterul puternic şi dificil reprezintă trăsături ale locuitorilor regiunii natale. Aceste calităţi i-au dat perseverenţa în proiectele sale atât de controversate, întrucât o mare parte a criticilor şi clienţilor săi nu vedeau cu ochi buni originalitatea operelor lui.
Cât despre fraţii săi, doi au murit la vârste fragede, respectiv la 2 şi 4 ani. Un alt frate mai mare, Francesc, a murit în anul 1876 din cauze necunoscute, puţin după ce obţinuse diploma în medicină, moartea lui este urmată de cea a mamei. De asemenea, sora lui mai mare, Rosa, a decedat în anul 1879, lasându-şi fiica în responsabilitatea lui Gaudí, singurul frate rămas în viaţă. Ca urmare a celor întâmplate, viitorul artist s-a mutat la Barcelona, împreună cu tatăl şi nepoata sa. Tatăl său s-a stins din viaţă în anul 1906, la vârsta de 93 de ani, iar nepoata sa, având o sănătate precară, a murit la vârsta de 36 de ani.
Bibliografie: Broşura "Gaudí", Editorial Escudo de Oro (traducere din limba franceză)
Gaudí nu a fost un elev eminent, însă era un excelent desenator, iar prin creativitate și-a uimit dascălii. În 1878, profesorul care i-a semnat licența în arhitectură la absolvirea universității nota: “Am descoperit un dezechilibrat sau un geniu”.
Gaudí realiza foarte rar planuri detaliate pentru arhitectura clădirilor sale, preferând să creeze modele tridimensionale la scară mică şi apoi să modeleze detaliile pe măsură ce construcţia evolua.
În 1883 a început construcţia catedralei catolice Sagrada Família din Barcelona, finanțată din fonduri publice, pentru care a lucrat până la moartea sa, în 1926. Se estimează că Sagrada Família va fi finalizată în 2026. Întrebat de ce durează atât de mult construcția, Gaudí a răspuns simplu: “Clientul meu (Dumnezeu) nu se grăbește”.
Pe 7 iunie 1926, este acroșat de un tramvai în timp ce traversa strada pentru a se îndrepta spre o biserică. Cum nu avea asupra sa nici acte și nici bani, trecătorii au presupus că bătrânelul în vârstă de 74 de ani este un cerșetor. A doua zi, prietenii aveau să-l găsească la spitalul săracilor din Barcelona. I-au propus să îl interneze într-un spital mai bun, însă Gaudí a refuzat: “Eu aparțin celor săraci”. S-a stins din viață două zile mai târziu, pe 10 iunie 1926.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu